normális -e a hüvelyi nyomás a terhesség alatt?

normális -e a hüvelyi nyomás a terhesség alatt?

A terhesség alatt sok nő nyomást vagy nehézséget érez a hüvely körül. Ez normális, és az első, második vagy harmadik trimeszterben is megtörténhet.

A terhes nő méhe egy narancssárga méretről egy görögdinnye méretére terjed ki. Testének nemcsak helyet és tápanyagokat kell biztosítania egy új ember fejlődéséhez, hanem egy teljesen új orgonát kell előállítania placenta formájában.

oly sok változás történt, nem meglepő, hogy sok nő észreveszi a hirtelen és szokatlanul eltolódást a testük érzésében. A hüvelyi, medencei vagy alsó hasnyomás gyakori a terhesség mindhárom trimeszterében.

Olvassa el a hüvelyi nyomás okait és tüneteit a terhesség minden szakaszában, valamint a kezelési lehetőségeket és a lehetséges szövődményeket.

A hüvelyi és medencei nyomás okai terhesség alatt

A nők eltérő hüvelyi nyomást tapasztalnak a terhesség alatt.

Néhányan intenzív nyomást érezhetnek a hüvelyben, míg mások tompa fájdalmat fognak elérni a medence egész területén, vagy úgy érzik, mintha egy súly lecsökken az egész alsó testükön.

A terhesség késői szakaszában ez a nyomás gyakran annak köszönhető, hogy a csecsemő súlya lenyomja a medencefenéket, de sok más tényező a medencefaradást okozhatja a terhesség alatt.

Az alábbiakban megvitatjuk a hüvelyi nyomás különböző okait a trimeszter szerint, amelyben egy nő van:

Első trimeszter

A legtöbb nő számára az első trimeszter az A terhesség túl korai a súlygyarapodáshoz, hogy hüvelyi nyomást okozhasson.

Ehelyett a relaxin hormon gyakran felelős. Ez a hormon segíti az izmok ellazítását, megkönnyítve a csecsemő számára, hogy születéskor áthaladjon a medence területén. A relaxin szintje azonban a legmagasabb a korai terhesség alatt. Ennek a hormonnak a magas szintje segíthet a megtermékenyített tojásnak az implantátumban a méh bélésébe.

Egyes nők esetében a relaxin izomfájdalmat vagy feszültséget okozhat, beleértve a hüvelyben vagy annak környékén.

Az állati modellekben végzett tanulmányok szerint a relaxin gyengítheti a medencét támogató szalagokat is. Ez nyomás érzéséhez vezethet, mintha valami lefelé nyomja a hüvelyt.

Második és harmadik trimeszterek

A második és a harmadik trimeszterben a gyengülő medencefenék kombinációja és a fokozott súly nyomása a medencére hüvelyi nyomást okozhat.

A medence padlója egy izomból készült hevederhez hasonlít. Támogatja a medence szerveit, beleértve a méhet, a húgyát, a húgycsövet és a hólyagot. A terhesség gyengítheti a medencefenéket.

Azok a nők, akik korábban szültek, károsodhatnak a medencefenékükre, ami azt okozhatja, hogy ez tovább gyengülhet egy későbbi terhességgel.

A terhesség extra súlya gyakran észrevehetőbbé válik a második trimeszterben. A terhesség előrehaladtával a méh egyre nagyobb nyomást gyakorol az alsó testre.

Mivel a medencefenék gyengül, ez a nyomás teltség érzést okozhat a hüvelyben, vagy az általános fájdalom és nyomás a csípőben és a medencében.

Néhány nő számára a terhesség későbbi szakaszaiban a medence nyomása a szülés korai jele lehet. Ha a gyomorban a görcsök is bekövetkeznek, vagy érezik, hogy valami a méhre szorul, ez azt jelentheti, hogy szülni fognak.

Általános problémák minden trimeszterben

Egyes tényezők hüvelyi vagy medencei nyomást okozhatnak a terhesség minden szakaszában. Ide tartoznak:

Sok nő küzd a székrekedéssel a terhesség alatt. A székrekedés teljességet vagy nyomást okozhat a hüvelyben, különösen akkor, ha a széklet nehéz vagy több nap telt el a bélmozgás óta.

Rengeteg vizet iszik, gyümölcsöt és más, magas rosttartalmú ételeket fogyaszthatnak a székrekedésben.

hólyagfertőzések

Egyes nők esetében a nyomás vagy a fájdalom hólyagfertőzést jelenthet. A nők nagyobb valószínűséggel alakulnak ki hólyagfertőzésben terhesség alatt.

Ha a hüvelyi vagy a medencei nyomás a fürdőszobába járó nehézségek, a vizelési vagy a láz fájdalommal jár, elengedhetetlen az orvoshoz fordulni.

A hólyagfertőzések könnyen kezelhetők, de kezelés nélkül súlyosbodhatnak és növelik az egészségügyi problémák kockázatát a terhesség alatt.

Medencei szerv prolapse (pop)

Ha a hüvelyi nyomás intenzív, akkor ez a pop jele lehet. A pop akkor fordul elő, amikor a medence vagy annak közelében lévő szervek lefelé mozognak, néha a hüvelybe vagy a végbélbe. A

pop kezelhető, de inkontinenciát, intenzív fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat.

Azok a nők, akik hirtelen intenzív nyomást éreznek, nehezen tudják ellenőrizni a bélüket vagy a hólyagjukat, vagy észreveszik, hogy valami úgy tűnik, hogy valami hüvelybe kerül, konzultáljon orvoshoz.

Egy gyenge méhnyak

Néhány nőnek gyenge méhnyakja van, amelyet néha méhnyak inkompetenciájának vagy méhnyak elégtelenségnek hívnak.

Néhány ilyen állapotú nőnek vetélése van, vagy korai munkába állhat, mivel a méhnyak nem elég erős a méh támogatásához. A legtöbb esetben a gyenge méhnyak kezelhető a korai beavatkozással.

Azok a nők, akik megmagyarázhatatlan hüvelyi nyomást éreznek, különösen a terhesség elején, kérhetik az orvosot, hogy ellenőrizze a méhnyakukat. Egy korábbi nyaki eljárás vagy sérülés, beleértve a szülésből származó sérüléseket, növelheti a gyenge méhnyak kockázatát.

Hogyan lehet enyhíteni a hüvelyi fájdalmat és a nyomást

Mivel a hüvelyi nyomást gyakran a gyenge izmok és a medence nyomása okozza, a szelíd szakaszok segíthetnek. Próbálja meg kinyújtani a hát és a csípőt a fájdalom és a nyomás enyhítésére.

A terhességi jóga vagy szelíd nyújtó osztály segíthet a kényelmes és biztonságos szakaszok megtalálásában. A

habhenger használatával segíthet a feszült izmok meglazításában. Ha a fájdalom intenzív, akkor a fűtőpad felhordása a fájó területre segíthet. Tartsa alacsonyan a hőt, és távolítsa el a párnát legfeljebb 10 perc múlva.

Egyéb stratégiák nem nyújthatnak azonnali megkönnyebbülést, de csökkenthetik a hüvelyi nyomást okozó feltételek kockázatát. Ezek a stratégiák magukban foglalják:

  • Kegel medencefenék gyakorlatokat végeznek. Feszesse a medence padlóizmait, mintha megpróbálná elkerülni a vizelést, tartsa 10 másodpercig, majd engedje fel. Ismételje meg tízszer legalább naponta kétszer. Ez megerősítheti azokat az izmokat is, amelyeket a test használ a csecsemő kihúzásához.
  • A terhesség alatt aktív marad. Még az alacsony intenzitású gyakorlatok, például a séta is segíthetnek az izmok megerősítésében és a jó testtartás előmozdításában. Ez enyhítheti a fájdalmat és a nyomást, és erősen tarthatja a medenceizmokat.
  • Rengeteg vizet iszik. Maradjon hidratált, különösen edzés és forró időben. Ez elősegítheti a székrekedés megelőzését, ami egyébként nyomáshoz vezethet.

A legtöbb esetben a hüvelyi nyomás csak egy kellemetlen terhességi mellékhatás, amelyet a gyengült medencei izmok és a súlygyarapodás okoz.

Ugyanakkor néha egy súlyosabb okot kell kezelni, hogy az ne árt a nőnek és a babának. A kezeletlen fertőzés például elterjedhet az egész testben, és veszélybe sodorhatja a babát. Lehet, hogy korai munkát is okozhat.

A nagyon gyenge medencei izmok pophoz vezethetnek. Ez a fájdalmas állapot inkontinenciát, fájdalmat okozhat a szex közben, és a nemi szervek megjelenésének változásait okozhatja.

Néhány nő izom sérüléseket tapasztal a terhesség alatt vagy a szülés során. A relaxin hormon növelheti az izomsérülések kockázatát. Ezért fontos, hogy fizikailag aktív maradjon az izmok erős megőrzése érdekében. Mindig emelje fel a lábakat, nem pedig a háttal, és keressen orvosát a megmagyarázhatatlan izomfájdalomért.

Bármely sérülés, amelyet egy nő a terhesség alatt tapasztal, megnehezítheti a szülés. A terhességgel kapcsolatos szövődmények megnehezíthetik a szülés utáni időszakot is, lassíthatják a gyógyulást és potenciálisan károsíthatják a mentális egészséget.

mikor kell orvoshoz fordulni

A nőknek a terhesség alatt rutinszerűen látják orvosukat vagy szülésznőket. Alapvető fontosságú, hogy ezeket a látogatásokat minden tünet megvitatására használja, még akkor is, ha kisebbnek tűnnek.

A terhesség elején a nők csak néhány hetente orvoshoz fordulhatnak. Ha intenzív nyomást vagy fájdalmat szenvednek, vagy más tünetekkel járnak, mint például láz, fájdalmas vizelés, vérzés vagy a csecsemő mozgásainak megváltozása, fontos, hogy azonnal orvosi ellátást kérjenek.

Ha órák után van, akkor a mentőszobába kell menniük. A terhességi körülmények azonnali kezelése megmentheti mind a nőt, mind a babát.

Outlook

A hüvelyi nyomás a terhesség alatt csak egy a sok tünet közül, amelyeket a nők terhesség alatt tapasztalhatnak. Ez általában nem okozhat aggodalmat, és jó jele lehet annak, hogy a test felszabadítja a megfelelő hormonokat, és a méh a várt módon növekszik.

Egy kis óvatosság a terhesség alatt segíthet a problémák észlelésében, mielőtt vészhelyzetbe kerülnek. Soha ne habozzon orvoshoz fordulni, még akkor is, ha a kérdés csekélynek tűnik. Nem valószínű, hogy súlyos probléma van, de a megnyugtatás megkönnyítheti a terhességet. Ha valami nincs rendben, akkor a legjobb, ha a lehető legkorábban elkapja a problémát.

Olvassa el a cikket spanyolul.

  • Fájdalom/érzéstelenítés
  • Terhesség/szülészet
  • Urológia/nephrológia
  • Női egészség/nőgyógyászat

Loading